Opmaak drukwerk

TU-Design levert geen drukwerk, enkel het ontwerp en de drukklare bestanden. Maar deze bestanden moeten er uiteraard wel goed uit zien en op correcte wijze zijn opgemaakt voor het beste resultaat! Omdat het opmaken van drukwerk vaak best technisch is, help ik je hier graag mee. Ik ontwerp en maak de bestanden klaar met de juiste software en geef graag advies!

Waar moet je op letten?

ProtocolMax Huisstijl

Document instellingen

We nemen als voorbeeld even een A5 flyer. Dit document heeft de afmetingen nodig van 148 x 210 mm. Maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de afloop. Meestal is het afloopgebied 3 mm rondom het document. Dit is een gebied dat iets verder doorloopt dan het daadwerkelijke eindformaat. Dit doet men omdat het drukwerk uiteindelijk gesneden moet worden. Dit gebeurt heel precies, maar er is wel een marge voor nodig. Wanneer je het ontwerp niet laat doorlopen over de afloop, kan jet zijn dat je witte randen om het ontwerp krijgt. En dat is natuurlijk jammer!
De kleine yurt flyers

Teksten en informatie

Het is belangrijk dat tekst informatie het liefst minimaal zo’n 5 mm van de rand staat. Zo voorkom je dat belangrijke informatie wordt weggesneden.
LAKÉ huisstijl

Kleurprofiel

Het is altijd lastig kleuren exact te definiëren. Je hebt te maken met miljoenen mogelijkheden en kleurtinten. Om deze reden wordt er gewerkt met kleurprofielen die de kleuren beschrijven. Monitoren en televisies maken bijvoorbeeld gebruik van het kleursysteem RGB (Rood-Groen-Blauw). Voor drukwerk wordt gebruik gemaakt van het kleursysteem CMYK. Door gebruik te maken van CMYK bereik je met drukwerk het optimale resultaat.
Jaleesa Koelen flyers

Resolutie

Het document dient altijd een minimale resolutie te hebben van 300PPI. Hiermee zorg je ervoor dat het eindresultaat scherp is. Let op: Het is wel belangrijk dat de afbeeldingen die je gebruikt ook een goede resolutie hebben. Zo voorkom je dat je uiteindelijk onscherpe afbeeldingen hebt op jouw flyer, visitekaartje, poster of folder.
Mayblue visitekaartjes

Tekst

Wanneer je bepaalde lettertypes gebruikt kan het zijn dat de drukker een totaal ander lettertype ziet. Dit komt omdat de drukker dan waarschijnlijk dit lettertype niet geïnstalleerd heeft. Om dit te voorkomen dien je lettertypes om te zetten naar lettercontouren. De drukker ziet dan de teksten als afbeeldingen en ze behoud je dus de oorspronkelijke opmaak van de tekst.
Be-More huisstijl

Vector

Als je gebruik maakt van een logo in het ontwerp zorg er dan voor dat dit een vector bestand is. Deze kan nooit onscherp worden wanneer het bestand wordt vergroot.
AVG Engineering visitekaartjes

Exporteren

Wanneer het ontwerp klaar is en het document aan juiste technische eisen voldoet is het tijd om het bestand te exporteren. Dit doe je door het bestand op te slaan als een PDF/X1a:2001. Dit is een instelling waarmee het bestand wordt opgeslagen met een bepaalde standaardindeling. Zo verandert er niets aan je bestand en kun je het op correcte wijze versturen naar de drukker. De transparantie in het ontwerp wordt afgevlakt en de kleuren worden allemaal omgezet naar CMYK.
© 2018 - 2021 TU-Design
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram