Logo TU-Design.nl

Drukklaar maken van bestanden

TU-Design verzorgt onder andere de vormgeving van visitekaartjes, flyers, brochures, folders, spandoeken, posters, banners, reclameborden, briefpapier en advertenties. Kortom, al het gedrukte materiaal wat bij jouw bedrijf de deur uitgaat. Daarbij wordt ervoor gezorgd dat desbetreffende bestanden volgens de juiste eisen en richtlijnen voor drukwerk worden opgemaakt.

HOE WERKT HET

Waar moeten drukwerkbestanden aan voldoen?

Bij het klaarmaken van drukwerk komt veel kijken. De bestanden moeten volgens bepaalde eisen en richtlijnen worden opgemaakt om het gewenste resultaat te bereiken. Daarom hieronder een aantal handige tips op een rij!

Document instellingen

Een document heeft altijd bepaalde afmetingen, maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de afloop. Meestal is het afloopgebied 3 mm rondom het document. Dit is een gebied dat iets verder doorloopt dan het daadwerkelijke eindformaat. Dit doet men omdat het drukwerk uiteindelijk gesneden moet worden. Dit gebeurt heel precies, maar er is wel een marge voor nodig. Wanneer je het ontwerp niet laat doorlopen over de afloop, kan het zijn dat je witte randen om het ontwerp krijgt!

Teksten en informatie

Het is belangrijk dat tekst informatie het liefst minimaal zo’n 5 mm van de rand staat. Zo voorkom je dat belangrijke informatie wordt weggesneden.

Kleurprofiel

Het is altijd lastig kleuren exact te definiëren. Je hebt te maken met miljoenen mogelijkheden en kleurtinten. Om deze reden wordt er gewerkt met kleurprofielen die de kleuren beschrijven. Monitoren en televisies maken bijvoorbeeld gebruik van het kleursysteem RGB (Rood-Groen-Blauw). Voor drukwerk wordt gebruik gemaakt van het kleursysteem CMYK. Door gebruik te maken van CMYK bereik je met drukwerk het optimale resultaat.

Resolutie

Het document dient altijd een minimale resolutie te hebben van 300PPI. Hiermee zorg je ervoor dat het eindresultaat scherp is. Let op: Het is wel belangrijk dat de afbeeldingen die je gebruikt ook een goede resolutie hebben. Zo voorkom je dat je uiteindelijk onscherpe afbeeldingen hebt op jouw flyer, visitekaartje, poster of folder.

Tekst

Wanneer je bepaalde lettertypes gebruikt kan het zijn dat de drukker een totaal ander lettertype ziet. Dit komt omdat de drukker dan waarschijnlijk dit lettertype niet geïnstalleerd heeft. Om dit te voorkomen dien je lettertypes om te zetten naar lettercontouren. De drukker ziet dan de teksten als afbeeldingen en zo behoud je dus de oorspronkelijke opmaak van de tekst.

Vector

Als je gebruik maakt van een logo in het ontwerp zorg er dan voor dat dit een vector bestand is. Deze kan nooit onscherp worden wanneer het bestand wordt vergroot.

Exporteren

Wanneer het ontwerp klaar is en het document aan juiste technische eisen voldoet is het tijd om het bestand te exporteren. Dit doe je door het bestand op te slaan als een PDF/X1a:2001. Dit is een instelling waarmee het bestand wordt opgeslagen met een bepaalde standaardindeling. Zo verandert er niets aan je bestand en kun je het op correcte wijze versturen naar de drukker. De transparantie in het ontwerp wordt afgevlakt en de kleuren worden allemaal omgezet naar CMYK.

Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our LinkedIn
file-emptymenumenu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram